RECEPTEN HRLM

SPAGHETTI ALLA CARBONARA VOOR 2 PERSONEN

INGREDIENTEN:

PAKKET DE SMAAK VAN SICILIE:

160 gram spaghetti zonder ei

60 gram guanciale 

100 gram pecorino

ZELF KOPEN:

3 eieren (2 dooiers en 1 heel ei) – zo vers mogelijk ( bij 4 personen 4 dooiers en 1 heel ei)

Verse zwarte  peper uit molen

Hand Zeezout (10 gram zout per liter)

BENODIGHEDEN:

Scherp mes

Grote pastapan 

Diepe koekenpan

Schaal voor eidooiers

Pastaschep of knijptang

Garde

kaasrasp

opscheplepel

ORIGINELE RECEPT:

Zet de grote pan met ruim water en zout op het vuur met deksel op de pan.

Snijd de harde onderkant van de spek af, gooi dit niet weg en snijd de guanciale spek in kleine reepjes, de guanciale is soms breed, dan moet je hem overlangs doormidden snijden, dus dan je kan makkelijk met een scherp mes dunne reepjes snijden. 

Doe deze reepjes in de koekenpan op medium vuur. Zonder olie, boter of iets dergelijks.

Hou ze in de gaten. Doe het harde vel van de spek in de pan doen voor extra smaak.

Als het water kookt kan de spaghetti in het water, zorg dat ze onder water  staan zonder ze te breken.

Klop ondertussen de 3 eidooiers in een schaaltje. Doe 3/4 van de pecorino erbij en roer.

Check de pan met guanciale en roer. Als ze bruin en krokant zijn schuif je ze naar de zijkant van de pan, zo blijven ze krokant. In veel gerechten staat dat je ze bij de eidooiers moet doen zonder vet, maar doe dit niet. De reepjes verliezen hun bite en in het vet zit juist alle smaak.

Mocht je ooit geen guanciale vinden maar pancetta gebruik dan een beetje reuzel om de pancetta te bakken, geen olie of boter, dit past qua smaak niet.

Als de spaghetti bijna gaar is maar nog beetje hard, dat kun je proeven, dan schep je ze vanuit het water zo, met aanhangend vocht, in de pan met spekjes en vet.  Doe er een schepje water uit de pan bij. Roer goed, laat de pan met kookvocht staan, wellicht heb je straks nog wat nodig. (Zie tips)

Op laag vuur kook je de spaghetti gaar bij de spekjes.

Okay, haal de pan van het vuur en laat heel even staan  om beetje af te koelen en roer dan het eimengsel door de pasta. Roer goed en kijk goed naar de cremerigheid, als hij te droog lijkt schep je er nog wat kookvocht doorheen. Naar smaak peper eroverheen (geen zout, zit al in pasta en spek) en de laatste pecorino erop, serveren en lekker eten!!

TIPS & TRICS                SUGGEREMENTI & TRUCCHI

Tip: kook de pasta altijd de laatste twee minuten met kookvocht af in de saus. Gooi dus nooit de saus bij de pasta, maar altijd de pasta bij de saus. De gluten in het kookvocht zorgt dat deze twee binden. Je zal begrijpen dat je ook nooit de pasta in het vergiet kan gooien en met koud water afspoelen, dan spoel je alle glutine weg.

  • De carbonara kan op vele manieren gemaakt worden, dit is de traditionele, maar als je de pecorino te sterk van smaak vind kun je ook half parmezaan en half pecorino doen.
  • In Sicilie doen ze vaak een beetje reuzel in de pan om de spekjes te bakken, maar ik vind dit niet nodig. Ook doen ze het buitenvel wat je van de spek wegsnijd in de pan erbij, dit halen ze eruit als de spekjes gaar zijn
  • Als je minder eieren erin wil heb kun je twee dooiers vervangen door 100 ml room. Niet tegen italianen zeggen hoor.
  • Vegaversie , dan vervang je de spek door champignons
  • Veganversie: vervang dan de eidooiers door room en maal amandelen fijn als vervanging van de kaas. Eigenlijk is dit gewoon spaghetti met champignons room en amandelen, mag de naam carbonara niet hebben.
  • Als je uitjes of knoflook lekker erin vind kun je dat doen, ook dan maak je geen carbonara meer ,maar een pasta met ui en knof en ei etc. Mijn Italiaanse nonna draait zich dan wel om in haar graf haha
  • Bij dit recept gooi de je pasta in de pan om af te garen, eigenlijk is dat de truc bij iedere pasta, door de gluten die in het water achterblijven bind je op deze manier de spaghetti met de saus. Dus NOOIT de saus bij de pasta scheppen, altijd de laatste 1-2 minuten je pasta afkoken in de saus met aanhangend kookwater.